Alpinski til Barn

De første alpinskiene du skal lære og kjøre på er de viktigste, kjøp ski med minst mulig innsving, slalomski til barn med mye innsving er umulig å ploge!

 

Ski med mye innsving, vingler veldig og er vanskelig å ploge!

 

Barn er utolmodige og noen ganger er det ikke mye motgang som skal til før ting går i lås. Barn liker å mestre og når man da skal finne alpinski og alpinstøvler til den unge håpefulle er det viktig å tenke på endel ting. Disse kommer jeg kommer til å gjennomgå litt lengere nede på siden. Men for guds skyld hold dere langt unna ski med mye innsving, ( Aner du ikke hva innsving er, se i menyen til høyre)

Målet er å velge en alpinski som ikke står i veien for mestring! Mestring = Skiglede!

Jeg skulle ønske flere produsenter av alpinski til barn tenkte på dette, for jeg vet at de faktisk vet hva de skal lage. Faktum er at alpinski til barn og spesielt de som kanskje ikke har kjørt før som oftest er et pris spørsmål.

Som trener av barn, flere år på baken i innkjøp av alpinski til en av de store kjedene, god kontakt med de fleste alpinski produsenter trenger jeg ikke lure på dette. Pris er naturlig nok en viktig faktor. Men det store problemet er at de aller fleste ski produsentene lager feil type ski.

Det er faktisk produsentenes feil at de fleste barne skiene er mer eller mindre uegnet til å gi en umiddelbar god skiopplevelse. Det vil faktisk ikke vil vært dyrere å lage alpinski til barn som hadde gitt de aller minste barna en MYE brattere læringskurve og skiglede fra dag en.

Om dette skjer for de de ikke vet eller fordi de ikke bryr seg vet jeg ikke. Dette ville gitt vesentlig mindre frustrasjon hos den av foreldrene som fikk rollen som familiens skitrener. Da ville barnet lært å mestre slalom skiene mye fortere, gitt større skiglede og raskere og flere dager i bakken!

Disse er de viktigste faktorene ved valg av alpinski til barn

Innsving på alpinski til barn

Mindre innsving er bedre, på ski under 120cm lengde høyest mulig tall, jo nærmere 10m radius jo bedre.

lengde på alpinski til barn

Velg heller kortere enn lengre, er vi inærheten av haken går det som regel helt greit!

Bredde på alpinski til barn

Smale ski er MYE lettere å svinge å kante enn bredere, jo nærmere 60mm i bredde under foten jo bedre.

Stivhet på alpinski til barn

Mykere ski er lettere å svinge enn stive, men det skal desverre godt gjøres å finne myke alpinski til barn.

Konstruksjon på alpinski til barn

Rocker er å foretrekke men det er mye vikigere med lite innsving og da særlig i bakskien, den bør være løs og fin

Raskt oppsummert : Kjøp en lite innsvingt ski,  med hakehøyde lengde for barnet,  som er så smal som mulig på midten.  Les mer om dette under.

 

Så hva er de viktigste faktorene når det gjelder valg av alpinski til barn?

Lengde på alpinski til barn

Det er viktig og ikke velge for lange alpinski eller for korte alpinski til barn.

Les mer om lengde på alpinski til barn her

 Innsving på alpinski til barn

For mye innsving på alpinski til barn er noe av det verste du kan ha. De er nærmest umulig å lære å ploge med, særlig om det er mye innsving på bakskien

les mer om innsving på slalomski til barn her

Stivhet på alpinski til barn

Dette er ikke så lett, men regelen er så myke som mulig.  En liten tass klarer ikke å bøye opp en ski for å kjøre en sving og det er heller ikke meningen.

Det eneste man skal sjekke er at barnet faktisk klarer å tråkke skien flat når barnet står på midten av skiene.

Les mer om stivhet på slalomski til barn her

Konstruksjon av alpinski til barn

Det jeg mener med konstruksjon er geometrien på skiene og hvilke konstruksjonsmessige faktorer som er brukt får å gjøre skien lett å kjøre, her er det mange ting man kan jobbe med. Reduksjon av innsving, taper ( Skiene er smalere bak enn foran) , rocker ( det motsatte av spenn )  og materialvalg. Personlig har jeg prøvd alle de seriøse merkenes alpinski til barn på en 2-3-4-5 åring og de bærer nesten alle preg av å være veldig vanskelig å lære å svinge å kontrollere skiene. Dette kunne vært løst den å bruke ski med lite innsving og rocker som modell for alpinski til barn som skal lære å kjøre ( og voksne også for den saks skyld). Det er ikke noe poeng å gjøre alpins skikjøring noe vanskligere enn det er.

Så mitt absolutte råd er finn ski med lite innsving og gjerne med rocker, da vil barnet beherske skiene nesten umiddelbart og svingvekten på skiene vil bli redusert til et minimum.

Preparering av alpinski til barn

Preparering vil si å endre / fikse kanter og såle på skiene, dette er ikke så veldig vanskelig å gjøre på alpinski til barn man vil i alle tilfeller gjøre skiene MYE lettere å kjøre uansett type ski. Det man trenger er en fil og et bryne og litt finger ferdighet! Om dette er umulig å få til, ta de med til et skiverksted.   Du trenger å “henge” kantene 2 grader på undersiden og runde av stålkantene foran og bak på skiene ( ca 10 cm ) Da vil du ha gjort det du kan for å gjøre eksisterende ski veldig mye lettere å styre.

Pris på alpinski til barn

Du får hva du betaler for men det er faktisk ikke sikkert de dyreste er de beste. Det var ifjor nesten kun en modell som var bra nemlig K2 sin Indy og Love-Bug,  Det har nå kommet en ski fra Salomon som også er meget bra.

Testvinnerne alpinski barn finner du på linken under :-)

De beste alpinskiene til barn finner du her og her

 

Kjøp alpinski til barn her

Bredde på alpinski til barn

Bredde på alpinski til barn

Share This