Bredde Alpinski til Barn

Hvorfor er bredde på alpinski barn så viktig?

OK nå har det klikket for Bernt? Først skal han innsvinget til livs og nå bredde!

Jepp og følgende påstand kommer “Twintip ski til barn er den største trusselen mot alpin skisport”

Etter 2 mnd i bakken som alpin-pappa i den minste gruppen i en klubb, ble det raskt åpenbart at det var relativt stor skiferdighets forskjell i gruppen og avstanden i ferdighet bare vokser og vokser. Som trener ( men ikke nå lenger ) har jeg hatt masse tid til å observere både løpere og trenere. Som ofte får de minste gruppene unge trenere og jeg må si at de er veldig flinke med barna. veldig positivt overraskende. Det som derimot var overraskende var at en gruppe løpere hadde kjempe fremgang og en gruppe står mer eller mindre stille.

Det åpenbare visuelle var at den gruppen som har vesentlig svakere fremgang, til tross for trenernes iherdige jobbing alle har twintip ski. Først trodde jeg det var innsvinget som gjorde at de ikke klarte å kante og komme på skjær men etter en rask sjekk så jeg at de aller fleste hadde bra med innsving  med en radius på  7-9m og det var det samme som de som har hatt veldig bra fremgang.

Lengde på twintip ski er jo også et tema da de i praksis er ca 20-30% kortere i kantgrep en klassiske alpinski.

Det man raskt også observerer er at de med klassiske alpinski kjører bedre teknisk og mye fortere på ski. Dette kommer av at de kjenner støtte fra skjær og ikke noe er tryggere enn det å kjøre på en skjær. Så hva snakker vi om her?

Når det gjelder bredde på alpinski er det under foten man snakker om, men man må se dette i sammenheng med hele alpinskiens bredde. Bredde på alpinski oppgis i millimeter og det største og minste tallet er alltid i tuppen og på midten av alpinskien.

Bredden på alpinskiene påvirker 2 faktorer ved skikjøringen.

Hvor raskt man kommer på kant. ( hvor langt må du bevege kneet )
Hvor mye kraft man trenger å bruke for å komme på kant. ( moment)

Viktigheten av å ha et bevisst forhold til bredde kommer godt til kjenne hvis man ser litt på fysikken og i dette tilfellet moment. Jo smalere en alpinstøvel er jo viktigere er bredde, og her utgjør den prosentvise forskjellen og effekten av denne mye.

En liten fot er ofte ikke bredere enn 70 millimeter, mens en voksen fot ligger rundt 100mm. Det er derimot ikke 30 millimeter forskjell på alpinski til voksne og alpinski til barn. Faktum er at hos mange er det nesten ikke forskjell i det hele tatt. Dette er en litt forenklet prinsipp som ikke tar høyde for lengde på leggen å styrke hos løperen. Men prinsippet er like vel gyldig.

For en liten alpinist med en 65mm alpinski under foten vil oppleves som vi voksne skulle kjørt på en 95mm bred alpinski. Tenk litt på det. Dette kommer veldig tydelig fram når det er hardt føre, da mange barn sliter fryktelig med å få alpinskiene opp på kant når det er hardt. Mens det på bløtere føre går grei,  da det naturlig nok er lettere å få alpinskiene ned i snøen før de tar tak å begynner å svinge.

Så det er tydelig at smalere er bedre om man da ikke kun kjører på bløtt eller natursnø. Noe det dessverre ikke gjøres for nye av her på berget. I de tilfellene de minste lett kanter å kjører flotte svinger fritt på bløtt men sliter å komme på kant på hardt bør bredde på skiene sjekkes.

Og realiteten her er jo at bare en liten millimeter utgjør stor prosentvis forskjell når det skal kjøres på hardt. Så det å gå fra 67mm til 62mm er veldig mye.

Det er tydelig at det er hårfine forskjeller mellom produsentene her, men når man også ser på bredde i sammenheng med innsving vil det være viktig å ha dette med i kabalen. For i tillegg til at det mekaniske arbeidet som skal gjøres når man kanter alpinskiene, vil også graden av innsving påvirke hvor mye sentripetal akselereasjon som trekker alt utover og som veldig ofte bidra ytterligere til å gjøre det vanskelig å kante og holde alpinskiene der.

Så det er ikke alltid at en smal alpinski med mye innsving vil være lettere å kante enn en litt bredere med mindre innsving.

Så hva gjør man og hvilke valg har man. Det kan se ut til at alpinister som har så smale alpinski som mulig men med moderat innsving er det som lettest får alpinskiene på kant. alpinski med for mye innsving blir vanskelige å holde på kant mens de med lite innsving ikke starter å svinge om man ikke har god teknikk og balanse.

Da jeg ikke ønsker å framheve noen merker og den individuelle forskjellen på løperen ferdigheter er stor drister jeg meg til å komme med følgende anbefaling:

Jo smalerer alpinstøvel jo smalere ski bør man kjøpe.
Jo svakere teknisk man er velg ski med mer innsving (8-10)
Jo sterkere teknisk man er velg ski med mer innsving ( 10-13)

Her finner dere tabellene over ski i de forskjellige lengdene til å laste ned.

For brede ski er det som gjør at mange barn sliter med å sette skiene på kant for å sette skjær.

Share This