Hvordan velge riktige alpinski til damer?

 

Alpinski Til Damer


Her mener jeg mye, men jeg vil begynne med å opplyse om følgende. Alpinsporten er mannsdominert, om jeg bruker det tallet som flest nevner vil jeg si at det er ca 30/70 damer/menn.

Det er i utgangspunktet trist, men jeg tror det finnes en forklaring. Spesielt når mitt personlige inntrykk er at damer utvikler seg fortere og med bedre teknikk når de skal lære å kjøre carving. Sannsynligvis fordi det er mindre kraftkrevende og koordinasjon og balanse er viktige faktorer for å beherske god carving teknikk.

Forutsetningen for å klare det er at utsyret er tilpasset skiløpern. Det er ikke lett idag! Jeg vil påstå at så mye som 90% av norske damer kjører på feil ski sett fra et skiteknikk/ skiglede synspunkt. 

Det er spesielt 2 områder jeg mener det svikter: 

1. Alpinskiene til damer som selges er feil for dagens damers ferdighet / hastighets område.

2. Alpinskiene til damer som selges begrenser og ikke hjelper til å gi god skiteknisk utvikling. 

Så kan man si, hvem har feilen? produsenten av skiene? Skibutikkens kompetanse på salg av alpinski til damer? damene selv? 

Facts: Alpinski til damer er kun 30% av markedet. Alpinski til damer koster i snitt mindre enn til menn i butikk. Alpinski til damer står for en liten del av inntjeningen for butikkene. Alpinski til damer er vanskeligere å selge. ( for det er kun marketing) 

Poenget jeg vil ha fram er at hvis man skal øke andelen damer og jenter på alpint trenger man å tenke nytt å fokusere på skiglede, og da tenker jeg på hva er det damene opplever er skiglede. 

Man får ofte inntrykk av at damer kjører saktere en menn i bakken, det er bare tull, men de fleste damer kjøre ski som er helt umulige å kjøre fort med, det er skienes ikke damens feil at de ofte må ventes på. 

Tenk på følgende senario Du er ute på ski med kjæresten eller kona, du er 180cm høy og hun er 167 cm, dere har begge kjørt litt på ski og fått dere nye Völkl ski ( for å ta et bra merke som har mye tanker bak det de produserer) Dere kjører mest bakke og vil ha ski som fungerer best til det formålet. Det blir mye kjøring på Trysil og Hafjell og for det meste i det preparerte løypenettet. Du velger en ski på 184cm og fruen en dameski på 163 cm, du får i snitt da en ski med 18-20 meter radius ( Les om innsving om du ikke forstår dette ) og hun en alpinski til dame med 10-14 meter radius. Det er ikke snakk on at hun kommer til å holde følge ned bakken uten å kjøre på en ski som slenger og vingler masse og virker veldig utrygg om hun kjører samme typer svinger og like fort for å holde følge. 

Dette er kjernen til problemet med alpinski til damer, det er nesten umulig å holde følge uten relativt likt innsving på skiene. Det praktisk problemet er at de færreste ski mellom 160 – 170cm lengde ikke er tilpasset lange svinger. De har nemlig for mye innsving. 

Nok en gang kommer jeg tilbake til problemstillingen mellom lengde og innsving at det er veldig mange ski som for normalt gode norske damer har helt feil innsving, og det kan du lese mer om her under innsving alpinski Et skikkelig tusentips erå kjøpe storslalom rennski til som er beregnet på 11-13 åringer. Der finner du ofte den prefekte kombinasjonen for en skikkelig bakkeski til damer. Og rimlige er de også. Så hvilke alpinski skal damer velge da? Er du begynner, velg en ski med under 70mm bredde under foten, litt kortere en kroppslengde og 13-14m radius. 

Er du normalt god på ski og liker å kjøre fort velger du en dameski med radius på 14-15 meter. Liker du å kjøre storslalomsvinger og komfortabelt kjører bakker på hele fjellet velger du en alpinski til damer med 16-18 meter radius.


Så dette skal du tenke på når du som dame skal kjøpe slalomski

Skiene skal være kroppslengde +/- 5 cm.
Det er ikke lengden som gjør skiene lette å svinge, det er innsvinget
Velg innsving etter hastigheten du kjører.
En radius på 15-16m vil fungere OK til det meste! Du skal ha gode grunner for å velge noe annet.
Kjører du mest bakke skal de være ca 70mm brede på midten, jo bredere jo vanskeligere å svinge
Skal du ha pudderski velg ca 100mm, med mindre du veier 80 kg da!

Share This