Riktig bredde på alpinski

Riktig Bredde på Alpinski

Bredden på alpinskien under foten er den faktoren som på virker bruksområdet på skien din mest, om alpinskine er best til bruk i preparerte bakker, både i bakken og utenfor løypa eller i ren løssnø.

Når man snakker om bredde på alpinski snakker an som oftest om bredde under foten, men jeg tror om ikke lenge vil også total bredde eller areal bli en like mye omtalt faktor, mer om dette senere.

Bredde på alpinski er det som sier mest om bruksområdet på alpinskinene, i gamle dager ( før 1990 ) fantes det nesten bare en bredde på ski og det var 85mm i tuppen 65mm på midten og 65mm på bakskia, eller deromkring.

Nå finnes det er utall av kombinasjoner av disse breddene og det gjør at det har blitt mye vanskeligere å ha bare ett par ski, men også velge hvilken ski som passer for deg.

Men når man snakker om bredde er det som sagt stort sett under bindingen, eller under støvelen man snakker om, det er herfra vekten til skiløpern fordeles utover på tupp og bakski, og det er herfra kraften fra deg som skiløper deles ut i skien.

Det som avgjør om en ski vil fungere bedre eller dårligere på forskjellige føre er stort sett bredden, skal man kjøre pudder og veier fra 65 kg og oppover skal du være god på ski for å kjøre under 100mm.

Men vil du ha ski som sitter bra i bakken på litt hardt preparert føre skal du nok helst se etter ski med smalerer midje enn 75mm.

Er du en normal norsk alpinist som kjører mest på østlandet og kjører kun bakke ville jeg satset på en ski rundt 70mm, da vil du ha mest glede i preparerte bakker og ganske hardt føre. Er det mye kanonsnø vil en smalere ski være mye lettere å kjøre og manøvrere enn en bredere.

Så bredde er en av de viktigste faktorene og om mulig den aller viktigste på hvilket føre og bruksområde alpinskien din vil fungere.

Så hvordan vet du bredden? Jo den står nesten alltid på skien gjerne bak på bakskien. 105 – 70 – 100  er den vanligste måten å angi bredde på alpinski på. Det er det minste tallet du skal se etter.

Alpinski

Bredde Alpinski

Hovedregelen er at jo smalere ski jo bedre vil de være å kjøre i preparerte bakker og jo bredere de ble jo mer egnet i løssnø.

La oss for enkelhets skyld dele inn i 3 hoved deler

Bredde på alpinski til bruk i preparerte bakker

65mm til 80mm bredde under foten, en alpinski med bredde rund her vil kjennes rask ut fra kant til kant, det skal mindre krefter og mindre bevegelse til for å få skiene over fra sving til sving.

Det kjappeste du kan få er rene kulekjøringski som i nesten har beholdt det “gamle” innsvinget fra 80 tallet. Dynastar sin Twister måler 98-66-85 og har 22 meter radius på 175cm lengde.

Bredde på alpinski til bruk både i bakke og løssnø

80 til 100mm bredde under foten, jeg er fristet til å dele dette inn i to om det er mye natirseø der du kjører eller om det er mest kunstsnø. En kombiski eller all mountain på 90-100 vil funke skikkelig dårlig i preparert bakke med kanonsnø, men på løst natursnø vil den funke fint.

Bredde på rene pudderski

Bredere enn 105mm under foten, dette kommer ann på vekten din. Er målet å kjøre en floater har vekt og hastighet mest å si du kan lese om dette under pudderski

Bredde på helt villt brede pudderski

Bredere enn 120mm under foten

Når det gjelder pudderski er det helt andre faktorer som spiller inn, bredde på pudderski skal velges etter en kombinsjon av vekt på den som kjører og totalt areal på skiene.

Les mer om pudderski her

 

Artikkelen er under oppdatering, sjekk tilbake senere 🙂

 

Share This