Den beste alpinskien

Forholdet mellom lengde og innsving på alpinski.

” Dette gjelder mest for valg av bakkeski”

Det er her det begynner å bli interresant men litt mer innviklet så jeg skal gjøre det enkelt:

Velg lengde etter høyden din og innsving etter ferdighet.

Høyden din er høyden din så kjør ca kroppslengde, dette er lett. Men så kommer det som kommer til å gi deg mest skiglede og enten ødlegge den fullstendig.

Riktig lengde men feil innsving.

Innsvinget på slalåmskiene eller radiusen som det også kalles ( les mer her om du ikke aner hva jeg snakker om for dette er viktig) er det som kommer til å gjøre skiene helt fantastiske eller helt forferdelige å kjøre. Riktig lengde men feil innsving kommer til å gjøre at skiene oppfører seg helt umulig.

Dette har med ferdigheten din eller nesten direkte oversatt hvor fort du kjører på ski. Det er en direkte link mellom hastighet og innsving. Så trikset er å finne det innsvinget som passer hastigheten din best.

Hva betyr det? Jo du må finne det innsvinget som gjør at du kjører svinger i full kontroll i den hastigheten du liker å kjøre. Du kjører nemlig nesten like fort på ski alltid! Er det flatt gasser man ofte litt ekstra på ( her er det jo nesten litt kjedelig å kjøre ) Og alle har vi jo den perfekte bakken, hvor alt bare stemmer. Og så er det de bakkene som er litt for bratte for det må bremses ( skrenses) hele tiden.

For hva er det som skjer med for LITE innsving?

Kjører du ski med for lite innsving i forhold til ferdigheten din ( stor radius 17-20 m) vil du føle at de “stikker” av gårde og du vil hele tiden måtte skrense for å redusere hastigheten.

For hva er det som skjer med for MYE innsving?

Har du derimot for MYE innsving  vil skiene vingle, hakke og riste noen forferdelig om du prøver å kjøre de fortere enn de er beregnet på.

Så hva må du gjøre? Finn ut hvor fort du liker å kjøre, dette finnes det apper for! Eller test forskjellige ski med samme lengde men med forskjellig radius. en ski på 170cm lengde finnes fra 12m til 19 meter radius og vil være totalt forskjellig å kjøre.

Hvor skal jeg begynne? Sjekk dine egne ski, test noe annet.

Share This