Riktig lengde på alpinski

Lengde slalomski

lengde på slalomski er utrolig nok ikke det viktigste lenger. Før var dette utrolig viktig, men med nye konstruksjoner på ski har faktisk lengde på alpinski kommet litt i bakleksa når du skal finne ski som passer din kjøring.

Lengde på alpinski må sees i nøye sammenheng med innsving på alpinski . Dette er det mange som ikke vet.

Forstå hvorfor litt lengere nede i artikkelen.

Som kjent selges det kun carvingski på markedet i Norge i dag.  Da ser jeg bort ifra pudderski og racing, du kan lese om pudderski her . For de aller fleste som kjører alpint i Norge idag er det ski til kjøring i bakke som gjelder, desverre kan mange si men slik er det nå engang.

Noen heldige sjeler bor på vestlandet og der er det mye mer natursnø i bakkene enn det er på østlandet så man kan ha noe bredere ski under midten.

Lengde på ski og ferdighet er en myte!

Lengde på alpinski var i mange år direkte forbundet med ferdighet.  Jo bedre du var på ski jo lenger alpinski hadde du. Ikkeno var mer stas enn å stå i gondolen i Sveits med de lengste skiene. Lengde på alpinski var big deal. Lengden på alpinskiene sa noe om hvem du var.  Grunnen til dette var at for da aller fleste skulle skiene vris i hver eneste sving det var jo lettere jo kortere slalomskiene var.

Grunnen var at alle alpinski hadde nesten samme innsving.

Svingteknikken ble utviklet deretter. Med voldsomme rotasjons bevegelser fra sving til sving for å avlaste ytterski og innerski,  samt få vridd dritten rundt med en sinnsyk oppbevegelse før du traff skogen i voldsom fart.

Var du derimot ikke så god på ski var det kun en løsning, korte ski. De hadde man ihvertfall en sjans til å få vridd skiene rundt med æren i behold.

Så.. Hvor lange skal alpinski ski være?

Velger du kroppslengde blir det aldri feil, det er det tryggeste. Og rund av oppover om du ikke er helt nybegynner ( Og da mener jeg, aldri har vært på snø begynner )

Jeg vil gjerne si at som en tommelfinger regel er at om du har en alpinski som er like lang som deg selv så blir det skjelden feil. Når det er sagt så er du høyere enn du tror når du har på de skiutstyr.

En alpinstøvel øker lengden din med ca 3 cm og alpinski og bindinger minst 5cm så er du 160cm høy i sokkelesten legg på minst 5 cm på din egen lengde. Du med fordel velge mellom 165 og 170cm lange alpinski, Bare mål lengden på de alpinskiene du har selv så ser du!

Så her er en liten lengde alpinski guide:

Kroppslengde pluss 5 cm for så rund opp.

Er du 160 velg lengde på slalomskiene på 165cmEr du 170 velg lengde på slalåmskiene på 175cmEr du 180 velg lengde på slalomskiene på 185cm

Ikke fravik lengde prinsippet med kroppslengde noe særlig men du kan jo runde  ned om du er usikker på skiferdigheten. For kort alpinski vil bare skape problemer. Det kommer til å vingle noe forferdelig, og bli skikkelig ukontrollerbare å kjøre.

Men så kommer det store trikset ved valg av lengde på alpinskiene som så få er klar over.

Finn en kombinasjon av innsving og lengde som passer kjørehastigheten / kjøreferdigheten din.

Share This