Riktig innsving på alpinski

innsving på alpinski, den hellige gral for skiglede og riktig utvikling av skiferdighet.

Innsving er som sukker i teen, for mye eller for lite blir feil og det er en helt personlig greie.

Innsving på ski måles i radius i meter, dette er en teoretisk formel som alle produsenter har blitt enige om å bruke.

Innsvinget på alpinskiene er sammen med bredden under foten, det som er bestemmende for hvordan kjøreegenskaper og bruksområde alpinskiene har. I mange år var innsvinget på alpinski nesten det samme, på denne siden skal vi snakke mest om innsving, her vil du finne informasjon om bredde på alpinski og her sammenhengen mellom bredde og innsving på alpinski.

Du vil ofte høre ord som radius og sidecut bli brukt, og det er lett å bli forvirret. Radius har betegnelsen R og det kan feks stå R-15,7 bak eller midt på en ski, dette forteller noen om skiens evne til å kjøre en ren skjærende sving i den radiusen som står på skien.

 

Skjermbilde 2014-02-27 kl. 22.07.36

Alle alpinski har 3 sett av dimensjoner, tre tall som bestemmer fasongen. For eksempel, 115-90-105. Dette betyr at de har en bredde på 115 mm i tuppen, en midje bredde på 90 mm (under foten ) og en bredde på 105 mm i bakskia
Dimensjonene på alpinski blir ofte skrevet på bakskia, men på noen ski finner du det også i bindigsområdet på midten .
Innsvinget eller radiusen, målt i meter, er radien av den sirkel som kan trekkes hvis du skulle utvide kanten på ubestemt tid utover. Det er effektivt svingradius, og er antyde hvor lang tid det vil ta ski for å fullføre en sving på skjær.

For å gi deg en viss idé om tallene kan man bruke noe de fleste alpinister har et forhold til konkurranse ski og hvordan type svinger man kjører i konkurranser.

Racingski har disse innsving målene.

Slalåmski –   ca 13m innsving

Storslalåmski   30m innsving

Super G ski 45m innsving

Utforski ski 50m innsving

Vanligvis vil carving ski og andre alpinski lagd for å kjøre i bakke ha en radius et sted mellom en slalåm og storslalåmski , mens andre freeride og pudderski får mindre og mindre innsving ( lenger radius ) jo mer de er rettet mot offpiste kjøring.

Kort oppsummering på innsving :

1. En stor forskjell i tupp / hekkbredde og midje bredde skaper en kort radius eller mye innsving (9-13 meter), noe som gjør at du kan skjære krappe svinger og skiene fungere best i lavere hastigheter.

2. Velg innsving etter hvordan hastighet du liker å kjøre, kjører du sakte skal du ha en ski med masse innsving 9.13 meter, normal hastighet 13-16 meter og liker du å kjøre fort på ski over 16 meter i radius.

3. Ikke tenk så mye på lengden på ski om du kjører carving, om skien er 10 cm lenger eller kortere så lenge radiusen / innsvinget er tilpasset hastigheten din vil skien kjennes lett og fin og kjøre og du føler du har mer kontroll over skien.

OK, så hva betyr dette i praksis, Jo innsvinget er sannsynligvis det som kommer til å påvirke skigleden din mest av alle faktorene man bruker på å lage ski, gitt at du ikke har en alt for lang eller kort ski, men her pleier de fleste å ikke bomme.

Share This