Hvordan velge riktige pudderski

Pudderski

Her finner du informasjon om hvordan å velge riktige pudderski, løssnøski, kjært barn har mange navn. Det som kjennertegner forskjellene på ski som er bygd for pudder er lengde, bredde, rocker og stivhet.

Og her kan vi faktisk innføre et nytt begrep nemlig areal. Og areal er spennede på pudderski. For at alle som leser denne siden snakker vi nå stort sett om ski mellom 100mm og 130mm bredde under foten.

I “gamle dager” var det kun de aller beste som klarte å kjøre pudder, det var ikke lett og man ble veldig sliten om man ikke hadde riktig teknikk. Dette har endret seg radikalt, nå kan man heller si det slik at alle som kan kjøre alpint også kan kjøre pudder, det er bare å velge brede nok ski.  Vi har en formel for dette, litt på samme måte som man finner hvilken skilengde og innsving som passer for deg.

De viktigste faktorene for å finne de ultimate pudderskiene til den kjøringen du vil ha de optimale pudderskiene til er å tenke litt anderledes enn du normalt ville gjort. Det er flere viktige ting du trenger å tenke på når du skal velde pudderski.

Ferdigheten din er den av de, jo mindre erfaring du har med å kjøre pudder jo bredere ski bør du velge.  Dette er viktig. Bredere pudderski flyter bedre og vil gi deg flyt oppå snøen i lavere hastigheter. Jo bedre teknikk du har jo smalere ski kan du ha. Det kommer ann på om du liker å kjøre nedi eller oppå pudderet.

Når du skal velge pudderski begynner du med å vite noe om 4 faktorer,

Hva veier jeg?

Hvor kommer jeg til å kjøre med pudderskiene?

Hvor lange svinger kommer jeg til å kjøre?

Hvor god er jeg på ski?

Er du 70 kg og kjører 70kmh skal du ha en helt annen ski enn om du er 95kg og kjører like fort. Skal du kjøre lange åpne fjellsider med store svinger eller knote ned i tett skog i lavere hastighet?

En annen viktig faktor med pudderski er forholdet mellom de 5 hovedfaktorene på skiene konstruksjonsmessig for valg a pudderski: 

Hvordan velge pudderski? Dette er de faktorene du skal tenke på:

Lengde på pudderski
Bredde på pudderski
Innsving på pudderski
Rocker på pudderski
Areal på pudderski

Det er mye som endrer seg når man kombinerer de forskjellige faktorene men det er viktig å forstå hvordan de forskjellige faktorene virker sammen. 

Areal på pudderski er viktig og alle som forsøkte å seile brett på 90 tallet og fikk smake pisken om man ikke fikk riktig oppdrift på brettet. Sinker brettene ødela jo for brettseilingen, og analogien mellom pudderski og seilbrett er egentlig ikke så dum. Vil du ha ski som flyter oppå pudderet eller vil du ha ski til å kjøre nede i pudderet. I denne sammenhengen tenkte jeg å innføre et nytt utrykk for ski beregnet å kjøre oppå snøen nemlig floatere. Dette er i grunnen pudderski for skiløpere som skal kjøre ekstremt lett snø ( snø med veldig lite fuktighet i ) eller skiløpere som har kjørt lite pudder og trenger hjelp til å flyte oppå pudderet (et sted må man jo begynne) 

Når man skal velge pudderski er det viktig å tenke på oppdrift eller flyteevne. Har du for smale ski vil du synke til bunns og trenge veldig tørr snø ( 2-10 % fuktighet) i snøen, eller veldig bratt terreng for å holde fart på skiene. Men har du derimot for brede pudderski blir du bare kjøre oppå snøen og mye av morroa med pudder ( nemlig faceshots ) blir så og si umulig.

Det er ganske vanlig spesielt for jenter å velge for brede pudderski.

Pudderski

 

Share This