Bredde på alpinski til barn!

 

Når det gjelder bredde på alpinski er det under foten man snakker om, men man må se dette i sammenheng med hele alpinskiens bredde. Bredde på alpinski oppgis i millimeter og det største og minste tallet er alltid i tuppen og på midten av alpinskien.

Bredden på alpinskiene påvirker 2 faktorer ved alpinskikjøringen.

Hvor raskt man kommer på kant.
Hvor mye kraft man trenger å bruke for å komme på kant.

Viktigheten av å ha et bevisst forhold til bredde kommer godt til kjenne hvis man ser litt på fysikken og i dette tilfellet moment. Jo smalere en alpinstøvel er jo viktigere er bredde, og her utgjør den prosentvise forskjellen og effekten av denne mye.

En racing liten fot er ofte ikke bredere enn 70 millimeter, mens en voksen fot ligger rundt 100mm. Det er derimot ikke 30 millimeter forskjell på renn alpinski til voksne og renn alpinski til barn. Faktum er at hos mange er det nesten ikke forskjell i det hele tatt. Dette er en litt forenklet modell som ikke tar høyde for lengde på leggen å styrke hos løperen. Men prinsippet er like vel gyldig.

For en liten alpinist med en 65mm alpinski under foten vil oppleves som vi voksne skulle kjørt på en 95mm bred alpinski. Tenk litt på det. Dette kommer veldig tydelig fram når det er hardt føre, da mange barn sliter fryktelig med å få alpinskiene opp på kant. Mens det på bløtere føre går greit. Da det naturlig nok er lettere å få alpinskiene ned i snøen før de tar tak å begynner å svinge.

Så det er tydelig at smalere er bedre om man da ikke kun kjører på bløtt eller natursnø. Noe det dessverre ikke gjøres for nye av her på berget. I de tilfellene de minste lett kanter å kjører flotte svinger fritt på bløtt men sliter å komme på kant på hardt bør dette sjekkes.

Og realiteten her er jo at bare en liten millimeter utgjør stor prosentvis forskjell når det skal kjøres på hardt. Så det å gå fra 67mm til 63mm er mye.

Det er tydelig at det er hårfine forskjeller mellom produsentene her, men når man også ser på bredde i sammenheng med innsving vil det være viktig å ha dette med i kabalen. For i tillegg til at det mekaniske arbeidet som skal gjøres når man kanter alpinskiene, vil også graden av innsving påvirke hvor mye sentripetal akselerasjon som trekker alt utover og som veldig ofte bidra ytterligere til å gjøre det vanskelig å kante og holde alpinskiene der.

Det er ikke alltid at en smal alpinski med mye innsving vil være lettere å kante enn en litt bredere med mindre innsving.

Så hva gjør man og hvilke valg har man. Det kan se ut til at alpinister som har så smale alpinski som mulig men med moderat innsving er det som lettest får alpinskiene på kant. alpinski med for mye innsving blir vanskelige å holde på kant mens de med lite innsving ikke starter å svinge om man ikke har god teknikk og balanse.

Da jeg ikke ønsker å framheve noen merker og den individuelle forskjellen på løperen fredigheter er stor drister jeg meg til å komme med følgende anbefaling:

Jo smalerer alpinstøvel jo smalere ski bør man kjøpe.
Jo svakere teknisk løperen er velg ski med mer innsving (8-10)
Jo sterkere teknisk løperen er velg ski med mindre innsving ( 10-12)

Her finner dere tabellene over ski i de forskjellige lengdene til å laste ned.u810skiskjema

Share This