Hvordan velge Twintipski?

 

Twintip ski

Twintip ski, hørtes ved første ørekast ganske nytt ut, men neida, dette har eksistert lenge og begynnet på 70 tallet med “hotdogging”  og balletski, de som vel var først var Olin med sine Mark IV og alle de andre produsentene fulgte etter. I nyere tid kom Twintip ski kom først skikkelig på banen når snowboarderne fikk parkene sine og skiløperne trengte ski med en helt annen geometri enn det som var på markedet. Noen strides kanskje om hvem som kom først, men Salomons 1080 var definitivt den som solgte mest av twintip ski den første tiden. Newschool og Twintip ski trenden fikk fart må mange nye skiprodusenter. Fordi mange etablerte produsenter sov i timen og hadde helt feil brand presence dukket nye og spennende twintip ski produsenter opp. De aller fleste eksistere fortsatt idag og nye kommer til. De første nye var Line, Armada, 4Front og noen flere.

Om Twintip ski

Twintip ski utmerker seg ved sine oppbøyde tupper og hale som gir dem andre kjøreegenskaper enn normale alpinski. Twintip ski fikk stor popularitet blandt park og pipe kjører som de overlegne kjøreegenskaper både framover og bakover.  Selv om de er mye brukt i parken og i pipen, finnes det også all mountain twintip ski og pudderski som skal brukes på hele fjellet.

Flere typer av twintip ski

Det finnes 3 hovedtyper Twintip ski

Park og Pipe twintip ski 

All mountain twintip ski 

Pudder twintip ski

Når det gjelder hvilke twintip ski du bør vurdere , er det viktig å vite at det er mange forskjellige typer innen denne nisjen av ski. Mange twintip ski er ikke veldig mye bredere eller konstruksjonsmessig forskjellig i innsvinget enn de fleste andre vanlige ski.

Disse vil kjøre veldig likt en vanlig, men med noe bedre kjøreegenskaper  med en raskere sving avslutning i kulekjøring og noe ekstra areal kan gi bedre flyt i løssnø . Noen twin tip ski er laget spesielt for kjøring i terrengparken . Disse twintip skiene har generelt en symmetrisk eller nesten symmetrisk innsving som gjør at man kan kjøre like bra  bakover som fremover . Innenfor kategorien twintip ski , vil du også finne pudder twintip . Mange tror at Pudder twintip er bare for løssnø , noe som ikke nødvendigvis galt. Mange av disse twintip skiene er rene pudderski. Men det er ikke tilfelle for alle twintip ski på grunn av innsvinget og bredden. På flere dagens pudder twintip ski gjør at flere av de også kan brukes som all mountain ski .

Twintip ski som er 75- 90mm i midjen er brukbare som All Mountain / løssnø ski. De vil svinge og holde godt på preparerte snø , forblir stabil i høye hastigheter , og når nysnøen faller du ikke vil slite med å holde deg flytende.

 

Lengde på twintip ski

Lengden for en normal ski kommer til å avvike fra lengden på twintip ski siden konstruksjonen skiller seg både i design og form. Twintip ski har tupp i begge ender som ikke bare endrer ytelsen, men vil redusere kontaktpunktene til skiene . Dette betyr at du kan velge en twintip ski litt lenger enn du ville en normal ski. Hvor mye opp du skal gå er avhengig av den eksakte type twintip ski , men generelt vil du finne at opp omtrent 5 cm fra normal lengde vil fungere bra.

Bindinger til Twin tip ski

Twin tip ski er normalt bredere på midten enn på normale ski.  Med dette blir bredere er du kommer til å trenge en bredere skistopper. . Det er finnes skibindinger ( eller stoppere) som er laget spesielt for å brukes på twin tip ski som er bredere under foten . Disse bindingene har også egenskaper som  støtdemping og mer holdbare materialer for å håndtere den konstante presset satt på skiene . Brede bremser kan kjøpes separat, så du kan tilpasse dine eksisterende bindinger å passe med twin tip ski .

Share This